Koskelas 11 prinsipper

Koskelas 11 prinsipp

Posted on by

I 1992 skrev Lauri Koskela en rapport med tittelen «Application of the new production philosophy to construction».  Den regnes gjerne som startskuddet for Lean Construction. I rapporten presenterer han blant elleve prinsipper for design og forbedring av produksjon. Selv om det er over 20 år siden denne rapporten ble skrevet er fortsatt disse prinsippene like gyldig den dag i dag.

Denne uken var jeg i Oslo og holdt et EVU-kurs i Lean byggeprosess sammen med Olav Torp og Bjørn Andersen. Her foreleste jeg blant annet om disse elleve prinsippene. Men jeg merket at deltakerne hadde litt vanskelig for å forholde seg til dem og etterspurte konkrete eksempler på bruk i byggeprosjekter. Vi fortalte dem at dette er ting som er ligger til grunn for verktøyene man har i Lean Construction og ting forhåpentligvis ville bli tydeligere for de etterhvert som vi foreleste om disse. På veien hjem i går ettermiddag så begynte jeg å tenke på at det nok i realiteten ikke er så lett for de å se sammenhengene her. I hvert fall ikke stoffet er modnet en god del før. Så jeg fant ut at det ville være en god ide produsere noe skriftlig redegjørelse på dette.

Å produsere noe komplett på dette vil kreve en del arbeid, men det å få ut deler av dette raskt vil være gunstig. Det slo meg at jeg kunne legge ut dette arbeidet som en føljetong her på bloggen min. Jeg kommer altså til å ta for meg de elleve prinsippene listet opp nedenfor i egne innlegg. Jeg kommer til å forklare hva det går ut på, samt konkrete leanverktøy man har så støtte seg på. Etterhvert som jeg skriver innleggene kommer jeg til oppdatere listen med lenker.

Koskelas elleve prinsipp (fritt oversatt av meg);

 1. Reduser andelen av ikke-verdiskapende aktiviteter
 2. Øk øutputverdi ved systematisk vurdering av kundebehov
 3. Reduser variabilitet
 4. Reduser syklustid
 5. Forenkle ved å minimere antallet deler og steg
 6. Øk produksjonsfleksibilitet
 7. Gjør prosessene mer transparente
 8. Ha fokus på å styre totalprosessen
 9. Bygg kontinuerlig forbedring inn i prosessen
 10. Balanser flytforbedring med transformasjonsforbedring
 11. Benchmark

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] er et innlegg i en serie som forklarer Koskelas 11 prisnipper for å forbedre […]

trackback

[…] jeg jeg her om dagen satte meg ned og skulle skrive del to av den lovede føljetongen om Koskelas 11 prinsipper, så slo det meg at det var mye basale ting jeg ville måtte beskrive i detalj for at dette skal […]