Historien bak Lean Construction

Posted on by

De fleste som kjenner til Lean vet at det har sitt opphav hos Toyota, og det finnes i dung og delj av informasjon tilgjengelig på nettet om Leans opprinnelse. Men de færreste kjenner til hvordan Lean kom over i byggebransjen. Dette er noe av det hyppigst får spørsmål om, spesielt fra studenter skal skrive oppgave om temaet så jeg tenkte jeg skulle skrive noe ord om det.

Teoretisk fundament

Et av hovedopphavene til Lean Construction, og den som regnes som den store teoretikeren, er Lauri Koskela. Mens han var ved Stanford skrev han i 1992 en rapport med tittelen “Application of the new production philosophy to construction”.  Dette er å regne for det litterære startskuddet for Lean Construction. Selv om begrepet Lean er ikke særlig fremtredende her så er det lean det er snakk om. Begrepet Lean Production først ble introdusert et par år av Womack et al. i «The Machine That Changed the World», så det hadde nok ikke ennå blitt fullt etablert da Koskela skrev sin rapport. Han nevner det som et av navnene på den nye produksjonsfilosofien.

Praktisk anvendelse

Viktig som Lauri Koskela var for den teoretiske bakgrunnen så hadde det nok aldri blitt noe av Lean Construction som vi kjenner det i dag om det ikke var for Glenn Ballard og Greg Howell. Begge kom fra praktisk bakgrunn og hadde jobbet mye sammen med byggeplass produktivitet siden de ble kjent med hverandre på et prosjekt i Texas i 1979. Hvis du er interessert i høre om hvordan dette skjedde og hvordan samarbeidet deres utviklet sett så kan du ta en kikk på denne videoen fra LCI kongressen i 2011 der de forteller om det. Men her jeg hopper frem til foranledning for etablering av Lean Construction.

Glenn Ballard begynte å undervise ved U.C. Berkeley i 1989 og var altså på plass der da Lauri Koskela hadde sitt opphold ved Standford. Ballard ble introdusert for Koskelas arbeider og så at dette passet bra inn med det han og Greg Howell jobbet med. Etter at Ballard ble kjent med Koskela ledet dette raskt til opprettelsen av IGLC (the International Group for Lean Construction) og den første IGLC konferansen i Helsinki 1993. (Jeg har tidligere beskrevet hva IGLC er, men kortversjonen er at det er den akademiske armen av den internasjonale Lean Construction menigheten) Strengt tatt, å kalle det første IGLC møtet en konferanse er å ta hardt i. Det var nok mer for en workshop å regne. I tillegg til Koskela og Ballard deltok bare fire andre akademikere.

Ballard og Howell har uttalt at de før dette mer eller mindre famlet rundt i blinde uten å skjønne helt hva de drev med. De fikk opp produktiveten i prosjektene med de manglet noen et teoretisk fundament som kunne forklare det de observerte og gjorde i praksis. Etter det første IGLC møtet var det mye som klikket på plass.

I 1997 etablerte Ballard og Howell Lean Construction Institute LCI. Der IGLC i hovedsak var konsentrert rundt akademia så ble LCI opprettet for å utvikle og dele kunnskap blant praktikere. Siden den tid har ting bare ballet på seg.

Lean Construction i Norge

Lean Construction kom til Norge høsten 2002 (i hvert fall teorien). Noe jeg kan si med sikkerhet siden det var jeg som brakte det hit. I studieåret 2001/2002 var utvekslingsstudent ved U.C. Berkeley, allerede da et Mekka å regne når det gjelder Lean Construction. Når jeg kom tilbake til Norge og skulle skrive prosjekt- og masteroppgave hadde jeg et brennende ønske om å skrive om dette fantastiske Lean Construction og Last Planner som jeg hadde lært om i USA. Min veileder, Kjell Austeng, syntes dette hørtes interessant ut, men mente jeg burde ha en norsk bedrift som samtalepartner og satte meg i kontakt med Veidekke Trondheim. Veidekke drev på denne tiden med et forbedringsarbeid «Vi i Veidekke» der fokuset blant annet var arbeidermedvirkning. Dette er jo noe som er helt sentralt i Last Planner, og Veidekke tente derfor på alle plugger når jeg presenterte dette for dem, noe som førte til at dette etter hvert ble knadd inn i det de i dag kaller involverende planlegging og den første implementering av Lean Construction her på berget.

 

Oppdatert 20.04.2016: Jeg skrev opprinnelig at Greg Howell deltok på det første IGLC. Det stemmer ikke. I tillegg så fikk jeg opplyst eksakt årstall fra Glenn Ballard for når han begynte ved Berkeley.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of