Hva er arbeidsstasjoner i byggeprosjekt?

Posted on by

Som første innlegg i min back-to-basics serie med begrep og produksjonsteori skal jeg ta for et veldig fundamentalt begrep i produskjonsteori – arbeidsstasjon. Hopp og Spearman definer arbeidstasjon som «en eller flere maskiner eller manuelle stasjoner der man utfører (mer eller mindre) identiske funksjoner» (fritt oversatt av meg).  Figur 1 under viser eksempel på et produktbasert oppsett i en bilfabrikk på 1920-tallet. Produktet flyter gjennom arbeidsstasjonene og på hver arbeidsstasjon utføres en spesifikk operasjon, for eksempel er det tredje steget å sette inn motoren.

Arbeidsstasjoner-i-ibilfabrikk

Figur 1: Eksempel på arbeidsstasjoner i en produktbasert oppsett i bilfabrikk på 1920-tallet.

Arbeidsstasjoner i byggeprosjekt

Figur 2: Arbeidslag - Arbeidstasjon på byggeplass
Figur 2: Arbeidslag – Arbeidstasjon på byggeplass

I en fabrikk er altså en arbeidsstasjon normalt sett er en fysisk plassering der en viss type arbeid gjøres. Men hva med i byggeprosjekter? Vårt produkt er bygg, som sitter fast i jorda. Vi har derfor en helt motsatt situasjon. I stedet for at vi har arbeidsstasjon med fast fysisk plassering som produktene flyter gjennom, så har vi et produkt som har en fast fysisk plassering med arbeidsstasjoner som flyter gjennom de og utfører en viss type arbeid. F.eks. at et malerlag går fra rom til rom og maler veggene.

Figur 3: Arkiktekt - Eksempel på en arbeidsstasjon i prosjekteringsprosessen
Figur 3: Arkiktekt – Eksempel på en arbeidsstasjon i prosjekteringsprosessen

Dette gjelder i hvert fall for den fysiske produksjonen ute på byggeplass. Men ikke all produksjon som skjer i byggeprosjekter er fysisk. I prosjekteringsprosessen skapes et immaterielt produkt, byggets design (med tilhørende tegninger og beskrivelser). Dette er også en type produksjon og prosjekteringsprosesen må derfor også regnes som et produksjonssystem. Hva er så en arbeidsstasjon her?  For å først generalisere litt så kan vi si at et prosjektbasert produksjonssystem så er en arbeidsstasjon en enhet som vi tilordner arbeidsoppgaver. For den fysiske produksjonen på byggeplass er altså dette normalt sett arbeidslag og tilsvarende så er det  arkitekter og rådgivere for den immaterielle produksjonens som finner sted i prosjekteringsprosessen.

I et prosjektbasert produksjonssystem er arbeidsstasjoner de enhetene som vi tilordner arbeidsoppgaver

Referanser

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] forrige innlegg forklarte jeg begrepet arbeidsstasjon (Hva er arbeidsstasjoner i byggeprosjekt). To andre viktige begrep, som også kan være vanskelig å relatere til byggsammenheng, er […]

trackback

[…] de to foregående innleggene tok jeg for meg begrepene arbeidsstasjon, parti, partistørrelse og varer i arbeid. Dette er begreper som kan være litt vanskelig å […]